Hem İSG uzmanlarının hem yapı denetimcilerinin hem bile domestik yönetimlerin hissedar noktası ne binalarda yangın merdiveni zorunluluğu evetğudur.
Merdivenin yaygınliği 80 cm’den azca olmamalıdır. Eğer azca olursa bu tür merdivenlerde sadece bir korkuluk kullanılabilir. Yangın merdiveni durmadan bir şekilde olması gerekmektedir.
Kimlik ve sertifikalar: Yangın bapsı seçer, kapının oranlı standartlara ve yönetmeliklere reva olup olmadığını sınırlamak yürekin etiket ve sertifikalar arama edilmelidir.
Yangın merdivenine ehil geçmek mehabetli bir avantajdır. Elbette bu üstünlükı halk etmek bireylerin elindedir. Bilindiği üzere yangın merdivenleri imdi kanuni çerçeve şeşna alınmıştır. Özellikle yeni meydana getirilen ali binalarda yangın merdiveni binanın özümleme aşamasında imal edilmektedir. Fakat elbet bir yangın merdivenine malik olmak yürekin binanızın yeni olması ya da fazlaca mürtefi olması gerekmemektedir.
Yangına dayanıklı bapların dirim kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü ilenmeşap baplar olağan şartlarda 300 derecede yanma özelliğine sahiptir. Rastgele bir yangın durumunda oluşabilecek ısı 900 derecedir. Bu tabaka ilenmeşap kapının yasak olması yürekin fazlası ile yeterlidir. Bu yüzden yangın baplarını varlıkımızın önemli bir parçbeyı haline bildirmek sorumluluklarımızdan biridir.
Yangın merdivenlerinde kullanılacak malzemelerin iklim ve esir şartlarına dayanıklı olması şarttır.
Buna mukabele, bu bapnın birincil amacı, yangının farklı odalar arasında yayılmasını önlemek yahut alçaklatmaktır. Yangın kapısı yönetmeliğine göre
Spiral yangın merdiveni evet da dairesel yangın merdiveni olarak adlandırılan bu merdiven adını şeklinden almaktadır. Z tipi yangın merdivenine oranla elan az yeğleme edilmesinin nedeni insanoğluın inerken ofis çizerek inmek zorunda kalmaları ve bunun neticesinde de baş dönmeleri veya muvazene kaybı kadar şeyler evetşayabilmeleridir.
Hangi konstrüksiyonlarda yangın merdiveni bulundurulması ile müntesip zorunluluk bünyenın özelliklerine bakarak belirlenmektedir. Bunlar arasında yapı yüksekliği, bir kattaki kullanıcı skorsı, strüktürnın kullanım klası kadar faktörler yakıcı olmaktadır.
Bu sayede insanoğluın güvenli bir şekilde binayı terk etmesine yahut yangınla mücadele ekiplerinin çaldatmaışmasına imkân sağlamlar. Yangın kapıları umumiyetle otomatik olarak kapanan ve ürkü amerikan barı kabilinden evgin durumlarda kolaylıkla açılabilen özelliklere sahiptir. Böylelikle yangın sırasında insanoğluın hızlı bir şekilde birçokmasına yardımcı olurlar.
l Yangın esnasında tutuşmaz. Yalın almaz ve erimez. Kapı kolları yangın sıcaklığından kaynaklı olarak ısınmaz.
Sosyete arasında yangın kaçış kapısı yönetmeliği olarak da isimlendirilen, 2007/12937 hüküm sayılı "Binaların Yangından Korunması Karşı Yönetmelik"i kavramak sinein tıklayın.
Yangın baplarına cam uygulanabilmektedir. Stoktaki temek ebatları 500x500 mm ve 300x400 mm'dir.
Hareketsiz kanatlı yangın bapları binaların içinde olması beklenir yangın ve benzeri yangın kapısı ivedili durumlarda önlem ahzetmek en önemli tedbirlerin başında gelir.